Siirry suoraan sisältöön

Draamalla parempaan vaikuttamiseen

  • Panu 

Kuhmon kaupunki pyysi Vaara-kollektiivia mukaan Suomen itsenäisyyden rahaston(SITRA) Demokratiakokeilut2020 alla tapahtuvaan Draamallinen kansalaisraati- yhteishankkeeseensa. Hankkeen tarkoituksena on tuoda demokraattinen päätöksenteko, kansalaisvaikuttaminen, yhteiskunnallisen keskustelu ja kuulluksi tulemisen kokemus osaksi tavallisen ihmisen elämää. Tarkoituksena on myös saada asukaskokemus osaksi päätöksenteon valmistelua. Tämä on tarkoitus toteuttaa draamallisella esityksellä, joka konkretisoi kaupunginhallituksessa käsiteltäviä aiheita. ”Vaatimattomana” tavoitteena on paikallisdemokratian toteutuminen, paikallisten ihmisten – erityisesti nuorten – osallistuminen ja osallistaminen päätöksentekoprosessiin, paikallisdemokratiaa kehittävien prosessien juurruttaminen Kuhmoon ja kaupungin omien teemojen yhdistäminen hankkeeseen.

Vaara-kollektiivissa innostuttiin ajatuksesta ja lähdettiin mukaan suunnitteluun ja lopulta hanke valittiin yli kolmenkymmenen hakemuksen joukosta yhdeksi toteutettavaksi demokratiakokeiluksi. Vaaran tekijöiksi hankkeeseen lähtivät allekirjoittanut, sekä Sami Sainio, jotka kumpikin olemme jo vuosia olleet innoittuneita brasilialaisen Augusto Boalin teatterisovellusten yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta: nyt päästään tekemään lakiasäätävää teatteria käytännössä! Mukaan hankkeeseen lähti myös Kainuun liitto.

Suunnitelmana oli toteuttaa esitykset keväällä 2020 Kuhmoon ja syksyllä muualle kainuuseen, kunnes maahan tuli poikkeustila ja kevään osalta kaikki yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset kiellettiin ja kasvokkain tapahtuvaa kanssakäyntiä alettiin rajoittamaan.

Poikkeusolot synnyttävät poikkeusdraamaa

Tuskailimme Samin kanssa aikamme. Ketään ei saanut tavata, missään ei saanut käydä, kuhmolaiset olivat näpit täynnä työtä poikkeustilolojen paikallisessa organisoinnissa, kaikki paitsi välttämättömät tapaamiset ja toimenpiteet oli peruttu: miten ihmeessä näissä oloissa voidaan tehdä esitystä, työpajaa, tai muutakaan draamaan liittyvää(lukuunottamatta livetaltiointeja, joita kaikki teatterintekijät ovat nyt ladanneet nettialustat väärälleen). Parin viikon pähkäilyn ja kokonaisuutta tukevien oheistöiden jälkeen päädyimme tekemään työpajamaisen prosessidraamaesityksen Kuhmon nuorisovaltuustolle, jollain livekeskusteluohjelmalla. Sopiva ohjelma on vielä haussa, olemme tutkineet ja testailleet monia Skypestä ja Teamsista, Discordiin ja Jitsiin. Saa nähdä mihin päädytään, huomionarvoista lukijalle lienee, ettemme ole koskaan aiemmin tehneet soveltavalla draamalla mitään tällaista. Näköpiirissä on kompastelua, uusia oivalluksia ja jännää elämää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *